진관동 근린생활시설  / 은평뉴타운 근생 4-1

Design background


이 건축물의 목적은 커피 하우스와 커피를 제조하는 공간과 커피 교육장소로 이루어 졌다. 

지형적 특색은 건물 뒤편에 북한산자락을 등지고 있었다. 커피 하우스에 뒷산을 공유할 수 없을까? 수직적으로 이루어진 공간에 주변을 어떻게 투영시키고 방문객들에 등산 산책로같은 공간을 제공할 수 없을까? 

이 질문들이 프로젝트의 시작점이였다.


Wear a veil


안이 보이는 베일로서의 파사드는 주변자연을 공유하고 베일 안에 수직적 동선인 계단은 양쪽의 투명한 벽을 통하여 경계의 모호성을 가지고 인공적 등산로를 체험하게 한다.


Design Concept


자연을 들여다보는 실루엣커튼은 파사드다!

Design background


The purpose of this building was to provide a coffee house, a coffee factory, and a coffee training center. 

The geographical features were to back of the building with the ridges of Bukhansan. Can’t we share the hills behind the coffee house? How can it not project its perimeter into a vertically constructed space and provide visitors with a kind of hiking trail? 

These questions were the starting points of the project.


Wear a veil


The facade as a see-through veil, the vertical lines inside the veil allow a boundary ambiguity and an artificial hiking trail to be experienced through both transparent walls.

Copy


Design Concept


The silhouette curtain that looks into nature is façade!

책임디자인 : 정산해